Søk i denne bloggen

mandag 3. februar 2025

Ikke fakta, ikke løgn, men Bullshit, og falske narrativer samt lek med menneskers fantasier

Om valgkamp, ikke fakta, ikke løgn, men Bullshit, og falske narrativer om Kina og Grønland samt lek med menneskers fantasier ...










Valgkamp og faktasjekker. President-valgkampen i mediene i USA ble etter hvert preget av fakta-sjekker, rettet mot å avdekke sannhetsgehalten i påstander fra hver av kandidatene. Var påstandene som ble fremsatt sanne eller usanne? Et høydepunkt for min egen del var Trumps påstand den 10. september 2024 om haitiske migranter i Springfield i Ohio. Trump hevdet at disse migrantene drepte innbyggernes kjæledyr, katter og hunder, og spiste dem. Den sør-afrikanske musikeren og produsenten Kiffness plukket opp denne påstanden og laget låten som for ettertiden kanskje vil være det sterkeste minnet fra president-valgkampen i 2024. Trump er som alle vet nå valgt til president i USA og iverksetter sin politikk ut fra det han opplever som virkelighet, blant annet når han vil overta Grønland fra Danmark, eventuelt ved bruk av makt for å sikre USA mot Kina som ifølge Trump er aktivt interessert der.

Bullshit uten respekt for sannhet og kunnskap og bullshit-jobber. Linda Lai, som er professor ved handelshøyskolen BI, og fast spaltist i Dagens Næringsliv (DN), skrev 1. februar i år et innlegg under overskriften «Bullshit-spillet». Kort fortalt forklarer hun herr forskjellen på løgn og «bullshit». Hun skriver blant annet om Trump: «Den nyinnsatte presidenten i USA blir ofte kalt en løgner. Mye av det han serverer av tilsynelatende løgn, er imidlertid såkalt bullshit». Og videre skriver hun: «Forskjellen mellom bullshit og løgn er at løgn brukes bevisst for å tildekke sannheten. Bullshit innebærer derimot at den som snakker ikke har respekt for sannheten eller kunnskapen på området det gjelder. Ofte skyldes det nettopp manglende kunnskap». Lai er først og fremst opptatt av Bullshit og bullshit-kultur som noe som skaper overfladiske vurderinger og diskusjoner i ledergrupper, og at ledere bør forsøke å utvikle en anti-bullshit-kultur. Antropologen David Graeber introduserte som illustrasjon, i en bok utgitt i 2018, begrepet bullshit-jobber som betegnelse på jobber som strengt tatt ikke var nødvendig, men som bidrar til å opprettholde sysselsettingen. Mer om dette sidespranget her.

Falskt narrativ om den kinesiske trusselen i Arktis. I samme utgave av DN skrev Jo Inge Bekkvold, Henrik Stålhane Hiim og Øystein Tunsjø, alle med tilknytning til «Institutt for forsvarstudier» et leserinnlegg med tittelen «Fakta trumfer Trump der de omtaler Trumps trusler om å overta Grønland. De mener hans utspill viser risikoen ved å overdrive Kinas innflytelse i nord. Trump har blant annet hevdet at kinesiske og russiske krigsskip «er overalt» og at Danmark har mistet kontrollen. «Også kommentatorer her i Norge viser til Kina som en som en viktig forklaring på Trumps Grønlands-trusler, og behovet for å holde Kina unna et militærstrategisk viktig område». De hevder videre at Kina ikke utgjør en sikkerhetspolitisk risiko for USA via Grønland eller fra den europeiske delen av Arktis. De mener vi har vært vitne til «et falskt narrativ om den kinesiske trusselen i Arktis bygget opp av fagmiljøer i USA og Europa med manglende kunnskap om regionen – nå kan bli brukt for å legitimere en amerikansk ekspansjonspolitikk som vil øke trusselnivået i våre nærområder». Tar vi dette på alvor blir Trumps utspill om behovet for å overta Grønland «Bullshit» slik Lai beskriver dette fenomenet. Selv har Trump tidligere gitt uttrykk for at han er egen evne til leke med menneskers fantasier. Tidligere FBI-sjef James Comey, som også hadde denne posisjonen under deler av forrige Trump periode, har beskrevet denne egenskapen hos Trump omtalt i en tidligere post på denne bloggen.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar